Moeten we al medelijden hebben met Donald Trump?Moeten we al medelijden hebben met Donald Trump? Moet ik al een kaarsje voor hem en zijn gezin gaan branden? Moet ik tot mijn godje bidden om Donnie vergeving te schenken, genade zelfs?

Misschien nog even wachten. Wachten tot hij zelf tot het inzicht komt dat hij meelijwekkend is. Maar dat kan 'dus' nog wel even duren.

Narcisme wordt allereerst gekenmerkt door een stuitend gebrek aan ziekte-inzicht.

'Wat? Ik narcistisch? Maak ik alles en iedereen kapot? Ben ik mijn legacy, voor zover ik die heb, verder de grond in aan het werken? Lijden jullie onder mijn onredelijkheid en maniakale egocentrisme? Hoe kom je erbij!'

Ik zie een scène voor me, in Fire, de tv-serie die ongetwijfeld in de maak is over het Witte Huis onder Trump, waarin Ivanka of Melania, of Ivanka en Melania, de familietherapeut opbellen met de smeekbede om Donnie over te halen te komen praten, want alleen hij is daartoe in staat. Donnie luistert alleen naar de familietherapeut, Dr. Freund. Voor de familietherapeut gaat hij op zijn handen en knieën door de kamer, als een hondje. Met een puntmutsje op. Maar de familietherapeut wil er nog niet aan. Ze denkt dat het voor alle partijen, voor hemzelf vooral, gunstiger is om hem nog even door te laten razen, tot hij zelf tot stilstand komt. Zoals op hol geslagen elektrisch speelgoed. Rustig wachten tot de batterij leeg is.

Wanneer zou bij Donnie de gedachte, de angst postvatten, dat, als hij zijn verlies niet neemt, hij de geschiedenis ingaat als President Fake News? Of, erger, President Fake? Dat hij, door te blijven drammen over stembusfraude zichzelf onsterfelijk belachelijk maakt?

Misschien gelooft hij nog steeds, zoals ik aanvankelijk dacht, dat dit een meesterlijke zet is. Zoals het tijdens zijn regeerperiode ook meesterlijk was om de ander van leugens te beschuldigen, terwijl je zelf zit te liegen.

Een pathologische leugenaar, net zoals een klassieke narcist, heeft in diepste wezen een diep beschadigd ego.

Ook Donnie heeft, zoals wij allemaal, liefde nodig.

Ocherm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn