OverbodigAls Nico en ik 'inchecken' via de verkeerde ingang van Cinecenter – het is aardig van ze dat ze een uitzondering maken voor haar rollator –, en ik kaartjes koop voor On the Rocks, de nieuwe van Sofia Coppola (op dit tijdstip de enige optie), wil ik koffie bestellen, ook om te voorkomen dat we in slaap vallen.
'Koffie moet je halen bij Café Eijlders, aan de andere kant.'
Vragend gebaar ik naar het koffie-apparaat achter de balie. 'Wij mogen geen koffie verkopen,' zegt de vriendelijke dame die ons heeft binnengelaten. 'Eijlders wel.'
Ik ijl naar Eijlders. 'Twee koffie graag en doe er maar een dichtbundel bij,' zeg ik tegen de man achter de crisisopstelling, waar behalve allerlei versnaperingen ook Huidhonger, een dichtbundel in de voor mij onbekende serie 'Dichter bij Eijlders' te koop wordt aangeboden voor de alleszins redelijke prijs (althans voor dichtbundels) van €10.
'Naar welke film ga je?' vraagt de man.
'De nieuwe van Sofia Coppola.'
'Nou, dan zal je die dichtbundel hard nodig hebben.'
'Waarom?'
'Een overbodige film.'
Hij verdwijnt naar achter de bar voor de koffie.
Ik roep door het raam: 'Ze hadden die dichtbundel beter Bierhonger kunnen noemen.'
'Heb ik ook,' roept hij terug. 'Bier. En bierhonger.'
Bij terugkomst in Cinecenter blijkt Nico al de zaal in te zijn geholpen.
'Die film van Sofia Coppola is niks aan hoor ik net bij Eijlders,' zeg ik ietwat vilein tegen de vriendelijke dame van Cinecenter.
'O, heb je dat gehoord? Die Rashida Jones is anders leuk om naar te kijken. En Bill Murray.'
Inderdaad een fijne actrice, die Jones, ik kende haar niet. (Een dochter, lees ik, van Quincy.) Bill Murray, haar tegenspeelster, ken ik wel, en vind ik doorgaans ook goed, maar in deze film is hij een onuitstaanbare macho. Dat is ook Sofia Coppola's bedoeling, maar dan blijft hij nog steeds onuitstaanbaar.  Je zou willen dat Rashida Jones hem een veeg uit de pan geeft, maar ze blijft hem over de bol strijken (misschien omdat hij haar vader speelt). Gelukkig kan hij af en toe ook grappig zijn.
Misschien geen overbodige film, On the Rocks. Wel een slap aftreksel van Lost in Translation.
Hoe dan ook blijft het heerlijk om naar de bioscoop te gaan, 's middags, in crisistijd. Ook zonder dichtbundel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn