Zij Die De Wereld Besturen Hebben Haast

Toyin Ojih Odutola


Het was laat op de avond, we waren moe, er was drank en we hadden behoefte aan een gespreksonderwerp (dit was voordat Donald 'Covid' Trump zijn opwachting maakte in de nieuwscyclus).

Tot zover de verzachtende omstandigheden.

Want wat de nieuwe vriendin van Nieuwe Vriend P. –  gestudeerd, belezen en gezond van lichaam en geest – te berde bracht was en bleef een samenzweringstheorie.

'De Grote Bedrijven,' je hoorde de kapitalen in haar stem, 'zijn er op uit om de kleine bedrijven weg te vagen. Dat is de hele reden van al die coronamaatregelen.'

'Maar dat gebeurt toch sowieso?'

'Ja, maar nu sneller.'

Zij die de wereld besturen hebben haast.

Ja, ze wist het ook niet hoor, maar ze had het van haar geleerde zuster, de infectioloog. 'Mondkapjes werken helemaal niet, die geven alleen maar schijnveiligheid. Ze verergeren het in zekere zin, omdat mensen met een mondkapje dichter bij elkaar komen.'

Samenzweringstheorieën zijn besmettelijker dan het virus zelf. Ze vullen een leegte, ze nemen de functie over van religies, die het ernstig laten afweten. We leven in complexe tijden; zelfs de wetenschappers zijn het niet met elkaar eens, niemand weet of hij of zijn dierbaren over drie maanden nog leven – ziedaar de vruchtbare voedingsbodem voor uitzinnige theorieën, die datgene bieden waaraan wij angstigen thans erg veel behoefte hebben: helderheid.

Meer nog dan religie geeft zo'n complottheorie, juist omdat hij geen hoop geeft maar doem voorspelt, een perverse bevrediging. Noem het masochistisch leedvermaak.

We gaan samen ten onder, daar is geen twijfel over mogelijk, en wij complot-theoretici weten hoe. Heerlijk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn