Dear Halina Reijn,


Vergeef me dat ik je film Instinct net pas zag op NPOStart en niet toen hij uitkwam in de bioscoop. Vergeef me ook dat ik vooral benieuwd was naar de manier waarop je de dierlijke scenes had vormgegeven in je film. Niet alleen tussen de forensisch psycholoog in het verhaal (Carice van Houten) en haar Vlaamse collega (Pieter Embrechts), maar ook en vooral de balts die de psychologe uitvoert met haar patiënt 'veroordeeld wegens de meest extreme seksuele delicten' (Marwan Kenzari die mij meer doet denken aan iemand van de buitenschoolse opvang).

Om met die laatste te beginnen. Ik heb zelden twee acteurs gezien tussen wie zo weinig chemie was. Noch Carice, noch Marwan vond ik geloofwaardig in haar/zijn rol (maar dat is een casting probleem), en hun samenspel ontbeerde iedere spanning, terwijl het gegeven – psychologische oorlogsvoering tussen de seksen en de aantrekkingskracht van het beestachtige – juist zo veelbelovend zijn.

Als in aanleg geëmancipeerde man vond ik het jammer om te zien dat de vrouw toch weer de ondergeschikte rol leek te spelen in dit machtsspel. Had het eens omgedraaid, had de therapeut de dominatrix laten zijn over de patiënt en de patiënt zich ondanks zichzelf laten meeslepen (en op het gevaar af zijn vrijheid te verliezen). Dat was kinky'er geweest, maar misschien ben ik een masochist.

'Vrouwen hebben meer verkrachtingsfantasieën dan mannen,' heet het, in je film. Wat bewijst dat?

Nu vond ik de therapeute vooral weerloos in de handen van de psychopaat. Dat hij haar een likje van zijn beplaste vinger aanbiedt is mooi, maar zij had hem daarop ten antwoord haar slipje in zijn mond kunnen proppen, of aan zijn tepels of ballen door de duinen kunnen trekken (ik noem maar wat).

Dan de one night stand tussen de twee collega's – zij sleurt hem mee na een avondje uit. Casual sex tussen consenting adults: altijd leuk zou je denken, vooral omdat jouw script voorziet in de hongerige geilheid van de vrouw (die, weten we, helaas voortkomt uit een dysfunctionele en onbedoeld lachwekkende verhouding met haar moeder).

Twee mooie mensen seks zien hebben is saai, tenzij de een als een konijntje op haar buik gaat liggen in de gang en met haar kontje omhoog wipt. Hij weet er geen raad mee.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn