4. De aard van het geweld

Image result for vintage briefcase artworkEdelachtbare, mijn naam is Roman. Of Ramon, zoals Becky me liever noemt, vanwege mijn quote unquote gelijkenis met een of andere kickboxer, maar dat terzijde; mag ik heel even uitleggen waarom ik de verdediging vandaag niet heb uitbesteed aan een quote unquote baliekluiver, maar op mijzelf heb genomen? Wel, ik heb niet zo veel vertrouwen in de baliekluivers hier te lande, of te stede wat dat aangaat. Ik heb sterk de indruk dat de baliekluivers, of het nu vrouwen of mannen zijn, of computers haha, nogal op de hand zijn, waar het voogdijzaken betreft, van de quote unquote moeder. En dat bent u ook, edelachtbare, dat is allemaal wetenschappelijk aangetoond... Nee, waar het mij om gaat is dat de advocaten die ik heb versleten – Jimbo, maak je aantekeningen? Dan zal ik je straks overhoren als je moeder en haar quote unquote raadsman, Mr. Ferwerda, mij toestaan –  in het geheel geen verstand hebben van geweld. De aard van het geweld, begrijpt u wel? Ze hebben er gewoonweg geen kaas van gegeten! Daar zijn ze veel te braaf voor. En u ook, edelachtbare, u bent ook veel te braaf, of moet ik zeggen benepen, om werkelijk door te dringen tot het diepste wezen van deze menselijke, al te menselijke gedraging... Kijk nou eens naar de heer Ferwerda, daarzo, die heeft toch zekers nog nooit meer geweld meegemaakt dan dat ie zijn kets openhaalde tegen een openstaand keukenkastje, of dat Becky hem een schop gaf omdat ie het verkeerde grapje had gemaakt? Ik weet al wat u gaat zeggen, dat ik 1 - 0 achtersta omdat ik in onze echtscheidingszaak een aktetas naar de griffier heb gegooid, maar dat was een vrijwel lege aktetas en de griffier had alleen een schrammetje... verwar de uiting van het geweld nooit met de bron van het geweld, want die is veel interessanter, edelachtbare, als ik zo vrij mag zijn, en nu kijk ik ook even mijn voormalige wederhelft in haar beeldige oogjes – ja, kijk mijn kant maar even op, Beckster, niet zo kinderachtig doen... Waar komt het geweld vandaan? Waarvan is geweld een uiting? Komt het uit een quote unquote goed hart? Dat bedoel ik. Ik heb gezegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn