Hacken via een ander

The art of folding a flat diaper

'Voor een categoraal gymnasium gebruiken ze veel harddrugs,' zegt mijn gymnasiast als het Cygnus ter sprake komt.
Hij doet nog meer gedenkwaardige uitspraken, bijvoorbeeld over Het dispuut, dat hij aan het lezen is voor zijn lijst. (Niet op mijn aandringen, haast ik mij toe te voegen, maar ik ben vereerd; de roman is niet voor niets aan hem opgedragen.) Hij is op de helft. 'En,' vraag ik zo nonchalant mogelijk.
'Ik vind de zinnen mooi, je kunt merken dat je er zorg aan hebt besteed.'
Mijn borst zwelt op van trots. 'Wat ik ook leuk vind is dat je er dingen van jezelf in hebt gestopt.' Tactische stilte. 'Bijvoorbeeld die Lucas, met die pink.'
Ik ontplof zowat.
De sleepwet. Ik probeer chocola te maken van de folder van de Referendumcommissie die ik in de brievenbus heb gevonden. Hoe kan ik inschatten of 'hacken via een ander' geoorloofd is, om maar iets te noemen? Dankzij mijn gymnasiast begrijp ik dat ze dat willen om hun identiteit te verbergen, net zoals de Amerikaanse inlichtingendiensten dat ooit deden met de speciaal voor dat doel ontworpen Tor-browser. Ik kan hier inkomen, ware ik inlichtingendienst. Het blijft iets tegenstrijdigs hebben, een geheime dienst die naar transparantie streeft. Uiteindelijk gaat het om vertrouwen. Is de NL overheid een bad guy of een good guy, daar gaat het uiteindelijk om. Dat ik überhaupt die vraag stel, toont aan hoezeer Nederland is geïnfecteerd door dat typisch Amerikaanse wantrouwen tegen de overheid. Lekker.
Mijn gymn komt nog met een aansprekend voorbeeld van privacyschending – niet door de overheid, mind you, maar door de commercie, die natuurlijk allang veel meer van ons weet, omdat we zoveel over onszelf prijsgeven, in een poging indruk te maken op anderen, maar nog vaker uit lui- en onnozelheid.
'Een meisje van achttien kreeg in haar webbrowser alsmaar aanbiedingen van luiers en babymelk. Toen haar vader dat zag en opheldering vroeg bij Google, kreeg hij te horen dat ze niet speciaal werd getarget. Het meisje had waarschijnlijk eerder een paar keer gegoogeld om de uitslag van een predictor test te checken of zo. Uiteindelijk bleek ze ook zwanger. Google wist het eerder dan haar vader.'