RecensiedealEen oude vriend van me, – misschien wel mijn oudste –, Michiel Cobben, heeft zijn debuutroman geschreven, Het offer op de Canigou, maar niet alleen dat, hij heeft ook meteen een webwinkel geopend, waar ik de roman kan aanschaffen, en, dat is origineel: hij geeft korting als ik die roman recenseer. Michiel Cobben is er aldus in geslaagd (als eerste schrijver, bij mijn weten) om niet alleen de produktiemiddelen, maar ook de distributiemiddelen en de communicatiemiddelen in eigen hand te houden.
Die recensiedeal, zoals hij het noemt, roept bij mij overigens nog wel een paar vragen op. Bijvoorbeeld: wat is een recensie? Als ik schrijf, 'puik boek Chiel', heb ik dan mijn korting (à 7 euro) verdiend? Zo ja, dan is dat €2,33 per woord. Zoveel heb ik nog nooit per woord betaald gekregen, zelfs niet van Playboy, nog altijd bij mijn weten het best betalende literaire tijdschrift. Dus dat is winst. Voor mij, maar niet voor de debutant/uitgever/webwinkelier/recensie-generator, want die heeft denkelijk nix aan 'puik boek, Chiel', en nog minder, denkelijk, aan 'troep', of soortgelijke haastklusjes, waarbij de per woord-tegemoetkoming alleen nog maar hoger ligt.
Een andere vraag die ik heb bij deze recensiedeal (de term is niet van Wereldtijdschriftachtige echo's gespeend) is hoe de auteur-ondernemer, als hij over een bruikbare recensie beschikt, deze gaat pluggen. Beschikt hij over een algoritme waarmee hij een en dezelfde goede recensie (liefst telkens onder een andere naam, even anders geformuleerd) op talrijke 'literaire' websites kan laten figureren? Of gebruikt hij daarvoor 'simpelweg' Google Adwords?
Overigens wens ik hem alle succes van de wereld met zijn debuut. Ik ga hem adviseren om in elk geval ook de oude media te bestoken met zijn doe 't zelfkapitalisme, want in de krant komen, dat kan nog steeds geen kwaad. Daar zitten de lezers.