Een nieuwe neuspuntIk was niet eerder aanwezig bij een dermato-chirurgische ingreep. Wie niet tegen bloed kan, kan rustig doorlezen want er kwam geen bloed aan te pas, alleen calamares, een scalpel, een aderdichtschroei-apparaatje en een tangetje met hechtdraad. Ik had niet eerder een chirurg in huid zien snijden alsof ze een vader was (oké: moeder) die het vlees snijdt aan tafel.
De ingreep bestond uit het verwijderen van de steel. Welke steel? Deze: de verlegde slagader uit het voorhoofd die de wenkbrauw van de patiënt verbond met de punt van de neus. Ziet u het voor zich? Elephant man, maar dan anders. Waarom zat die steel daar? Om de top van de neus, waarvan een stuk was verwijderd wegens basaalcelcarcinoom, te voeden met vlees en bloed. De steel kreeg drie weken om een nieuwe neuspunt te laten groeien, en nu mocht hij weer weg. 
De verdoving bleek het pijnlijkst. De naald ging niet alleen in de steel (waar ook gevoel in zit), alsook in de neuspunt (een van de gevoeligste plekjes naar het schijnt en inderdaad, wie zijn neus stoot, kan daarvan getuigen). De patiënt rilde maar gaf geen kik. Kwestie van opvoeding. Toen de verdoving werkte, sneed de chirurg bijna in het voorbijgaan de calamares-achtige steel door; daarbij kwam 'dus' geen druppel bloed vrij (de verdoving dichtte tevens de bloedvaten).
Vervolgens werd de snee in het voorhoofd, waar eerder de slagader was weggehaald, weer opengemaakt, niet om de slagader terug te leggen (die kan je namelijk missen als kiespijn), maar om de kleine spier die daarbij ook was meegenomen, terug te geven aan de wenkbrauw. 'Straks kunt u weer boos kijken,' zei de chirurg.
Nu nog het flapje op de neus bijknippen en vastnaaien. Hier was het allemaal om te doen. Toen hij eenmaal zat, zag hij wat bleek, een beetje als een clown die zijn neus in een bak meel heeft gestoken. 'Als de bloeding weer op gang komt, kleurt hij weer rood,' zei de chirurg. 'Op de punt van uw neus zitten nog wat haartjes die zijn meegekomen met het stuk huid van uw voorhoofd. Die kunt u zo weg laten halen.'
De verbluffende veerkracht en kneedbaarheid van het menselijk lichaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn