Dear Femke Halsema,Ik had je al eerder willen schrijven. Toen je burgemeesteres werd had ik je willen feliciteren, mede namens mijn vrouw, die, als ik het wel heb, een van je grootste fans is/was/is, en ook ik verheugde me op jouw regime, maar je hebt het je fans niet gemakkelijk gemaakt de laatste tijd.
Lieve Femke (lees in dat 'lieve' alsjeblieft geen seksisme, ik zou in een andere tijd net zo lief Lieve Job en Lieve Schelto hebben geschreven, graag zelfs): waar ben je bang voor? Je bent de baas over het leukste stadje ter wereld, we leven in de veiligste tijden ooit (zelfs als je corona meetelt; hoeveel slachtoffers ken jij? Dat bedoel ik) en, afgezien van de C-crisis, in de voorspoedigste. Dus je zou verwachten dat jij met enig zelfvertrouwen, met enige lichtheid en schwung als ik dat woord hier mag gebruiken, die bespottelijke ambtsketting draagt.
Maar als ik je berichten aan Ferd Grapperhaus lees, schrik ik van het gebrek aan zelfvertrouwen, en als ik je hoor in interviews, hoor ik vooral loodzware ernst en als ik zie hoe je je beweegt in het publieke debat, lijkt het of je door een moeras waadt.
Toen Amsterdam in lockdown ging, dacht ik: waar ben je? Je had je kans kunnen pakken om een verschilletje te maken. Niet outbreakmanagementtechnisch. Die ondankbare klus kon je mooi overlaten aan Rutte, de Jong en het RIVM. Nee, ik heb het over het Wenkend Perspectief, het Grotere Verhaal, de Kracht van de Verbeelding enzovoorts. Een beetje in de geest van hoe Het Parool sinds een tijdje op zaterdagen een kunstenaar de voorpagina laat maken. Met lef dus, maar nooit zonder knipoog. Moet jij eens kijken hoe mooi de menschen dat vinden, zelfs bij de Telegraaf! En het kan nog steeds. Misschien is dit wel een veel beter moment. Je bent toch een schrijver? Je denkt toch graag na? Verzin één thema, geef ons één gedachte, één woord! waarmede wij verder kunnen, en  je plaats in de geschiedenis is verzekerd.

Je V.

PS: Neem een voorbeeld aan Anne Hidalgo. Ik wil niet zeggen dat je je moet laten fotograferen in een Magere Brug-bloes, maar misschien kun je als eerste de schommel op de Adam Toren weer in gebruik nemen? Met een jointje in een mondhoek?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn