Psychologisch inkomen

Nachoem Wijnberg, dichter, schrijver en UvA-hoogleraar Economie, legt in een interview in het orgaan der Vereniging van Letterkundigen helder uit waarom dichters en schrijvers die geen UvA hoogleraar Economie zijn zo weinig verdienen, en toch dapper door blijven dichten en schrijven. Sleutelbegrip: psychologisch inkomen. Dat is zo'n begrip waarvan de betekenis en relevantie onmiddellijk duidelijk is.
Eergisteren kreeg ik bijvoorbeeld van mijn redacteur en plaatsvervangend uitgever te horen dat zij de laatste versie van mijn manuscript fantastisch vond. Op zo'n compliment kan mijn ego een paar dagen teren, maar boodschappen kan ik er niet van doen. Ik heb het niet geprobeerd, maar ik vermoed dat de Albert Heijn het niet accepteert als wettig betaalmiddel.
Wijnberg werd er niet over doorgevraagd, maar waar eindigt psychologisch inkomen en begint (zelf)bedrog?
Alleen wie in klinkende munt wordt uitbetaald, weet zeker dat zijn arbeid iets waard is. De rest is illusie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn