Informatieverwerking

Ik ben nu twee etmaal zonder telefoon en het bevalt me uitstekend. 'Lekker rustig' is het woord.

NB: Dit is een bericht aan al mijn 'contacten'. Als ik niet reageer op telefoontjes, smssen, app'jes en instagram-notificaties, weet je waardoor het komt.

De oorsprong van mijn telefoonloosheid in 5 stappen.

1. Hij viel op straat. Volkomen onnodig. Met het glas naar beneden. Een iPhone 5. Met een 'bumper' erop. Maar die bumper bleek dus niet afdoende. De kapotte iPhone 5 verdween in een la voor 'toekomstige reparaties'.

2a. Ik ging op zoek naar mijn oude telefoon, een iPhone 4, die ik niet naar Afrika had gestuurd opdat een heel dorp zich zou kunnen aansluiten op de moderne tijd, zoals ik me had voorgenomen, maar die ik had bewaard.

  b. Ik werd kwaad toen ik dat ding vrij snel vond. Waarom werd ik kwaad? Omdat ik er enige maanden geleden ook naar op zoek was omdat ik hem weg wilde geven (alweer niet aan een Afrikaans dorp), en hem niet kon vinden, nergens, en niemand in huis ergens iets van af zei te weten.

3. Toen ik uitgeraasd was en de oude iPhone in gebruik nam, verbaasde ik me over de traagheid van het apparaat. Dat ik ooit genoegen nam met dit tempo informatieverwerking!

4. Tegelijkertijd was ik 'blij' verlost te zijn van de innovatie-dwang, die inhoudt dat mensen die innovaties waar ze niet om gevraagd hebben in de maag worden gesplitst, dwangmatig gaan gebruiken, zoals een junkie. Zo was ik verslaafd aan de slow motion functie op de camera van de iPhone 5. Een volstrekt onnodige, tijdverslindende onzin-optie, maar ik deed op een gegeven moment niet meer anders, ging de wereld anders zien, in casu opdelen, namelijk in momenten die zich wel dan wel niet leenden voor de slomo optie. Ook verkwistte ik veel tijd met GoogleMaps en Wikipedia. Het eerste is niet goed voor je geheugen en het tweede is ook niet goed voor je geheugen (denk digitale dementie).

5. Totdat lieftallige haar leen-iPhone 6 (haar eigen iPhone 5 was in reparatie) in de wc-pot liet vallen en mijn iPhone 4 opeiste voor een spoedklus.

Voilà. Tot u spreekt een vrije slaaf. iPhone-junkies aller landen, verenigt u en werpt uw telefoon van u af.