Wat te voelen?Ik weet niet waar ik bang voor moet zijn. Ik wil graag bang zijn, dan weet ik tenminste wat ik moet voelen, maar tot nog toe is dit een volslagen abstracte natuurramp voor mij. The only thing we have to fear is fear itself, of soortgelijke cliché's: leuk bedacht, maar hij werkt niet voor degene die de scherpe loop van een pistool in zijn nek voelt. Maar het kan ook een kleerhanger zijn, dat is het probleem. Alarm! Plan Rutte faalt! We lopen hopeloos achter de feiten aan! of woorden van gelijke strekking bereiken mij van mensen die ik hoog acht, en die trouwens niet meer met mij of mijn gezin willen afspreken. Een ander voegde raadselachtig toe: slik alleen paracetamol, geen ibuprofen, naproxen of diclofenac. Ik had nog niet aan pijnstillers gedacht behalve in de zin van overdoses, genomen door mensen (gezinnen?) die de onzekerheid niet meer aankunnen of tenonder gaan aan hun eigen doemscenario. Zijn de eerste corona-suïcides al geregistreerd? En what about murder by corona? De virale mogelijkheden zijn eindeloos en voor wie bekend is met HIV oud nieuws. Wat is het nieuwe nieuws? Is er nieuw nieuws? Als je bedenkt, zegt een andere goedgeïnformeerde, dat bij de griepgolf van twee jaar geleden 9000 mensen overleden, alleen al in Nederland... Als ze toen met een tellertje op de tizie hadden laten zien hoe snel het ging was iedereen panisch en kneiterdepri (in die volgorde) geweest... nu zitten we nog niet eens op 100 voor NL alleen. Niks doen dan maar? Vanochtend werd ik wakker met de vraag: what's cooking in India? Wat is de strategie van het ministerie van volksgezondheid in Delhi? Wat die strategie ook moge zijn, ik ben blij dat ik haar niet tot uitvoer hoef te brengen. Soms grijpt de angst me naar de keel dat ik mijn oudertjes niet meer live te zien krijg, laat staan zij mijn hoestende gezinsleden. Dus ben ik van plan om ze op te zoeken, per lege trein, een leuk uitje voor de kindertjes... Ben je helemaal gek geworden, dat is het  d o m s t e  wat je kan doen! gilt mijn mede-gequarantaineerde. Ja maar, probeer ik nog, ik stel mezelf achter het raam op en zwaai. Een liedje zingen misschien. Wij voeren met een zucht... Ik zie ons al staan. Zou mijn vader, die met zijn longklachten en hoge leeftijd het meeste risico loopt van ons allemaal, opkijken van zijn middagpuzzel?

Goede speech trouwens van FDR, op het dieptepunt van de depressie. Beter dan die van Rutte, laatst.

4 opmerkingen:

 1. Invoelbare stukjes hier, dank daarvoor.
  Aan het meningencircus heb ik verder niets toe te voegen, ik probeer me vast te klampen aan een optimistische inborst die nooit ergens op was gebaseerd. Als je dan leest over de zich opstapelende lijken in de kerken van Bergamo omdat de uitvaartbranche overvraagd is, dan is het moeilijk associaties met Middeleeuwse pestepidemieën weg te duwen.
  Je laatste pre-corona stukje 'Suriname' lijkt nu al eeuwen geleden geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, trouwe lezer. Dit alles doet mij denken aan New York, 9/11. Toen haastte ik mij voor de krant naar de plaatsen van vernietiging. Nu heb ik totaal geen behoefte om op onderzoek uit te gaan. Mijn perspectief is verschoven, denkelijk. Ouder geworden, ook.

   Verwijderen
 2. Ik lees net op de website van Min van Volksgezondheid in India het protocol hoe met Corona-doden om te gaan.  Plug Oral, nasal orifices of the dead body to prevent leakage of body fluids. En: Bathing, kissing, hugging, etc. of the dead body should not be allowed. Een hele geruststelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gruwelijk idd. 9/11 ook, zeker voor een journalist die er bovenop zat. Maar die debris (dat woord vergeet je niet meer) had een relatief beperkt bereik (hoe ver de gevolgen ook reikten). Maar dit stofje is onzichtbaar, bereikt potentieel elk plekje op de aardbol en brengt zo'n beetje alles (cliché: piepend en krakend) tot stilstand.
  Was het indertijd eens met Maarten van R. die direct na 9/11 geen WOIII zag dagen itt sommige ophitsers. Benieuwd of ie het nu wel Den Uyl nazegt bij de oliecrisis, 'de wereld hierna zal nooit meer hetzelfde zijn' (terwijl Ruttes visie niet veel verder reikte dan dat we het samen moeten doen).

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat jullie er zijn