Risico managen

Sandro Boticcelli: Sint Sebastiaan, een van de zes pestheiligen


Het is officieel: ik ben één handdruk verwijderd van een corona-dode. Statistieken zijn een ding, individuele gevallen een ander. Statistieken verspreiden een angst die ik abstract zou willen noemen, een dodelijk slachtoffer in mijn kennissenkring doet me daadwerkelijk sidderen.
Heel even.
Moet ik me nu meer zorgen maken? Nee, omdat de handdruk alweer van lang geleden dateert, en ik, daar zijn de statistieken weer, niet ziek ben (over mijn geest hebben we het niet) en niet tot de risicogroep behoor. Ik schat mijn kans om te overlijden bij besmetting op 1 procent. Dat is niet weinig, maar het is ook niet, nou ja, veel. Toch wil ik nog niet dood. Zo ben ik dan ook wel weer.
Was het verstandig om vandaag mijn ouders te bezoeken om, zoals beloofd, hen aan te sluiten op de wondere wereld die Netflix heet zodat ook zij Marriage Story kunnen bekijken, de nieuwe film van de nieuwe Woody Allen, Noah Baumbach?
Nee en ja. Nee, omdat de overheid elke onnodige verplaatsing van mensen afraadt, zeker niet door brandhaard Brabant, en mijn ouders wel degelijk tot de risicogroep behoren. Anderzijds heb ik geprobeerd zo veel mogelijk bij mijn ouders uit de buurt te blijven (probeer dat maar eens bij mijn moeder) en mijn handen veel te wassen en hen te bewegen hetzelfde te doen. Schrijf ik dit stukje om mijn angst dat ik mijn ouders heb besmet en wellicht vroegtijdig de IC en daarna de EJ (eeuwige jachtvelden) in heb gestuurd uit te smeren over mijn lezers? Ja en nee. Ik geloof dat er een kans is dat ik mijn ouders onvrijwillig heb geëuthanaseerd, maar tegelijk geloof ik dat die kans klein is. Heel klein.
Leven is het managen van risico's. Wat dat betreft zijn we allemaal day traders. We proberen iets uit onder onvolledige informatie, zonder alle mogelijke uitkomsten te weten, en hopen er het beste van. Toch kun je de goden ook tarten. Dat hoop ik in dit geval niet te hebben gedaan. Ik zal me voor de zekerheid tot de zes pestheiligen wenden en een schietgebed doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn