Zolderkamer

Tijdens de rondleiding door de bovenetage van de oud-bibliothecaresse die mij royaal haar zolderkamer in de Jordaan ter beschikking stelt in ruil voor enige conversatie, een boodschap en wellicht een wandelingetje, wordt mijn aandacht getrokken door een onderbroek naast de wastafel. 'Die gebruik ik als keukendoekje,' zegt ze. Even later staan we achter mijn eigenhandig geïnstalleerde bureau voor het zolderraam, dat uitzicht biedt op een aantal balkonnetjes. Op een balkonnetje een verdieping lager, behoorlijk dichtbij, zitten twee jonge mensen onder het genot van een glas wijn met elkaar te flikflooien. Ze voelen zich niet bekeken. De oud-bibliothecaresse en ik zien het even aan. Het is een mooi schouwspel. Dan zegt zij: 'Als je er last van hebt, kun je op het raam tikken.' Jawel, ik ben opgetogen over deze zolderkamer. Ik zie mezelf hier wel zitten.