Echt

We gingen naar Ed van der Elsken en ik merkte dat ik eigenlijk vooral één bepaalde foto wilde zien, een iconische foto zoals dat heet, of eigenlijk helemaal geen iconische foto, gewoon een krachtig beeld: een man en een vrouw in Z/W die de liefde bedrijven op een rommelig bed. Ik herinnerde me dat beeld nog van lang geleden, uit een Ed van der Elsken-boek dat bij mijn zus lag. Alle foto's in dat boek intrigeerden me, maar vooral dat liefdesbedrijf. Dat zag er zo echt uit, terwijl het natuurlijk geposeerd was. Aan de wanden van het Stedelijk Museum vond ik de foto niet, dat was jammer (nu kan ik hem gek genoeg ook niet vinden met Google; misschien mag de foto niet van Google, omdat hij te echt is). Gelukkig zag ik het beeld voor het einde van de tentoonstelling nog wel even voorbijkomen, tijdens de film 'De verliefde camera', dus mijn bezoek was niet voor niets geweest. Het blijft een goede foto. In mijn herinnering stond er zoiets bij als 'Twee vrienden van me doen het', maar het zou me niks verbazen als de man met de baard in de foto Ed van der Elsken zelf was.

Nota bene: een hele goeie googelaar uit Rotterdam vond hem toch nog. Uit het boek l'Amour.