MaskeradeJoechei, we zijn gered. Drie weken nadat A. een bestelling deed op Alibaba zijn de life saving facemasks gearriveerd. Type PM 2.5. Inclusief 5 schone filters. Alles keurig verpakt in plastic met onbegrijpelijke opdruk. Prijs: €3. Afzender: Wu Qunyu via Alibaba. No 22, Chang Cheng Street, Xiacheng District, Hangzhou, Zhejiang, China. Met de groeten van Xi Jinping.
Het lijkt rechtvaardig, zij het op een een vreemde manier, dat de veroorzaker van het leed, – let me rephrase that: de bron van de pandemie – ook voor de bestrijdingsmiddelen zorgt. Het is als de  snoepwinkel die ook een tandartspraktijk runt, of, dat bestaat geloof ik echt, de tatooshop die achter een gordijntje een lasershop voor het verwijderen van deszelven bestiert.
Als er één land van alle markten thuis is, dan China. Zou het geen idee zijn als de WHO China verplicht voor de hele wereld maskertjes te produceren? Dat doen ze al, maar dan gratis? Toch weer €3 winst!
De Belgen, begrijp ik, zijn massaal aan het naaien. Wij noorderlingen doen dat niet. Want wij zijn sceptisch. De werkzaamheid van kapjes voor de goegemeente zou onbewezen zijn. Hele dure kapjes worden uiteraard gedragen door de zorgprofessionals, maar zelf in elkaar geflanste lompen hebben geen zin, sterker: zijn schadelijk, want geven schijnzekerheid.
Mij lijkt het, met mijn non-virologische blik, tamelijk evident dat maskertjes, in welke vorm dan ook, wel degelijk een verschil kunnen maken. Alles wat besmetting via de lucht verhindert, alles wat een obstakel opwerpt voor de luchtwegen, houdt iets tegen en iets is bij mijn weten nog altijd beter dan niets. Die miljoenen Chinezen die al jaren met kapjes rondlopen over de hele wereld, zijn niet bijgelovig. Zij weten iets wat wij niet weten. Namelijk dat je elk middel moet aangrijpen om een potentieel dodelijke ziekte te verhinderen door te dringen tot je meest vitale orgaan, het orgaan dat bij falen het snelst de dood tot gevolg heeft: de longen. Je loopt wel voor lul inderdaad, maar dat moet dan maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn