Aan de andere kant van de heuvels'Er komt altijd een volgend moment, en de kunst is om benieuwd te blijven naar dat moment.' Ik weet niet of het een citaat is van Ramses Shaffy, maar het is een goed citaat.
Er was een intelligente lockdown voor nodig om mij de vierdelige serie Ramses (2014) van Michiel van Erp (regie) en Marnie Blok (script) te doen bingen waarin dit citaat een paar keer voorkomt. Ik wist wel van het bestaan van de serie, maar vreesde voor waardering-erosie. Biopics over geliefde musici kunnen verkeerd uitpakken. Of de muziek krijgt een te grote rol en er blijft nix van de film over, of het levensverhaal wordt dusdanig opgepompt dat de muziek wordt vergeten.
Ramses heeft een sterke troef: Maarten Heijmans en Noortje Herlaar. Ik had deze acteurs nog nooit mogen bewonderen. Hoewel ze te jong zijn voor de rollen van Ramses Shaffy en Liesbeth List, ga je toch van ze houden (als je vier keer 50 minuten met twee mensen opgesloten zit, ga je sowieso van ze houden). Dankij de serie ben ik opnieuw gezwicht voor Aan de andere kant van de heuvels (kijk alsjeblieft ook even naar het originele, vertederende videoclipje; zo stuitte ik weer op het Franse origineel, A l'autre coté des collines van de mij voorheen onbekende Les Troubadours, met de aanbiddelijke Franca di Rienzo. Franse chanson-schrijvers hebben de feel good niet uitgevonden, maar o, wat krijg je er een goed gevoel van. Of eigenlijk: je wordt heel gelukkig treurig, treurig heel gelukkig.)
Ik weet weinig van Ramses' levenswandel, maar zijn 'alleen op de wereld'-achtige jeugd kwam niet uit de verf in Ramses. Het fiasco van het Roomse avontuur met Joop Admiraal had moeten worden geskipt ten gunste van een aflevering over Ramses en de complexe relatie met zijn moeder (een ideale rol zou dat zijn geweest voor Kitty Courbois).
Het getrek aan sigaretten en het gezoen der mannen begon mij naar verloop van tijd wat tegen te staan. Stellig was het ene in die tijd usance en het ander een provocatie, maar roken en zoenen do not a movie make. Ik krijg bijna zin om mijn eigen Ramses-film te schrijven, werktitel De wereld heeft mij failliet verklaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn