FilmhuisGoed alternatief voor een gecancelde reis naar Lombardije: Call Me By Your Name van Luca Guadagnino, op groot scherm liefst. In afwachting van de drive in bioscoop die film- en praatjesmaker Martin Koolhoven op de Dam wil installeren, bevindt dat scherm zich nochtans vóór mijn boekenkast.
Zelden zo'n heerlijke liefdesverklaring aan dit deel van Italië gezien. Nu is elke film die zich in Italië afspeelt een liefdesverklaring aan dat land, maar Lombardije kende ik eigenlijk niet zo goed (totdat Bergamo ongewild het centrum van de wereld werd).
Het liefdesverhaal tussen een wonderkind en een irritante Amerikaanse onderzoeksassistent vond ik minder geloofwaardig dan de liefdesverklaring aan Lombardije. Dat huis! Die bibliotheek! Die abrikozen en perziken in de tuin! Dat 'zwembad', dat geen zwembad is maar een zo te zien eeuwenoude bron. Die stoffige dorpjes als Crema waar de hoofdpersonen heen fietsen op schitterende Italiaanse fietsen gedurende de siësta, als er geen ziel is te bekennen, laat staan een toerist...
Guadagnino heeft zijn verhaal begin tachtiger jaren gesitueerd, vóór HIV, vóór, nou ja, alles. De onschuld! De verrukkelijke naïveteit (waar ook huichelarij een onderdeel van is, want homo zijn mocht niet terwijl iedereen het was, maar goed). Die plattelandsdiscotheek waar ze gaan dansen. Ik werd er niet alleen lyrisch van (excusez les points d'exclamation), maar ik dacht ook: ik ben op vakantie. Ik hoef de deur niet meer uit, want mijn geest is al de deur uit.
Zoals gezegd vertrouwde ik de zinderende verliefdheid tussen het wonderkind (een fantastische rol van Timothée Chalamet en de onderzoeksassistent (Armie Hammer) niet helemaal. Hij werd wel goed uitgebeeld. Ik begreep dat de assistent een arrogante eikel moest zijn, – een goddelijke arrogante eikel weliswaar – maar ik bleef hem een eikel vinden en ik snapte niet dat het wonderkind (dat emotioneel veel volwassener bleek dan de eikel) alleen zou vallen voor dat atletische lijf.
Google zegt dat het huis in de film, ook bekend als The Perlman's House, voor 1,8 miljoen te koop staat. Wie heeft er nog 1,8 miljoen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn