Oude wijn in nieuwe zakkenBaudet was nog niet geboren toen de Tegenpartij werd opgericht, 1981, en de mode is ook niet helemaal 1 op 1 te vertalen, – eigenlijk willen zowel Hiddema als Baudet meer een Jacobse zijn, dan een Van Es –, maar het idee is hetzelfde. Opblazen van het partijkartel, dat had de Tegenpartij kunnen verzinnen. Ook: een Surinamer onfrisse uitspraken laten doen over Surinamers. Toen ik las dat Baudet is gestopt met masturberen, 'omdat hij anders zijn vriendin tekort zou doen', werd ik even teruggeworpen naar de Klisjeemannetjes, live in de Houtrusthallen, 1977.
'Zeg, Van Kooten, ploer jij nog wel eens?'
'Ploeren? Ik? Nee, jôh, alang niet meer. Zie ik zo bleek soms? Nee hoor, ploeren... Mij niet gezien.'
'Hoezo dan, vroeger ploerde je toch dat je scheel zag?'
'Dat was toen.'
'Nu niet meer?'
'Nee jôh, schei toch uit. Sinds ik een vriendin heb ploer ik niet meer.'
'Echt waar?'
'Echt waar.'
'Maar je ken toch met dat ploeren een beetje de stoom van de ketel blazen als het ware? Een beetje ontluchten? Beetje de pijpleiding schoonvegen, van binnen dan hè? Voor en na het echte werk, zeg maar?'
'Nee, jôh, dan moet je die vriendin van mij zien. Dat is dood- en doodzonde. Ploeren is je reinste verspilling van liefde.'