Omgekeerde post

Ik ben geen filatelist, nooit geweest ook, maar de zegels op het brievenbuspakje uit Indonesië, alsmede de brief uit Monaco spraken tot de verbeelding. De pakweg dertig, drukbestempelde postzegels, van elk 3000 roepia (20 cent) op het pakket uit Indonesië vertelden een verhaal over Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, met heldhaftige taferelen van vechtende mannen in krijgstenue, en de leptopticos javanicus, maar bevatten bijvoorbeeld ook een plaatje van een bord eten. Turend naar die zegels werd ik getransporteerd naar dat deel van de wereld; omgekeerde post dus. Hetzelfde gold in iets mindere mate voor de klassieke zegel uit Monaco: een koninklijk paar met een kroontje, met een stempel MONTE CARLO. Ik waan me dan in Monte Carlo, heel even maar, en langer wil ik er eigenlijk ook niet zijn.