Geachte familie met de Spaanse achternaam,

De huidige bewoonster van uw voormalige woning heeft mij een stapeltje aan u geadresseerde post overhandigd. Het zal u misschien niet verbazen dat die post voor 60 procent bestaat uit aanmaningen, voor 30 procent uit achterstallige rekeningen en 10 procent uit dreigementen van deurwaarders en incassobureau's. De politie heeft de deur nog niet ingetrapt, meldt de huidige bewoonster, maar zij is daar wel bang voor.
Bij gebrek aan uw huidige woon of verblijfplaats, ga ik uw post retourneren naar de afzenders, maar sommige afzenders zullen hier geen genoegen mee nemen. Schuldeisers hebben de neiging om vroeg of laat geld te gaan ophalen waar ze het maar kunnen krijgen.
De kans dat deze brief u bereikt is klein, maar zij is ook niet uitgesloten. Ik begrijp, Nederland is een land dat erom vraagt opgelicht te worden, en het is niet zo dat we het met zijn allen uw nalatigheden niet kunnen gladstrijken, maar als u alsnog uw schuld aflost, kunt u met een schoon geweten verder leven, en dat is ook wat waard.
Was getekend: Eduard P. Restante, postbezorger.