Vrijheid van verhuizing'Bizar idee, je ziet elkaar een hele tijd niet, jaren achtereen leid je een leven dat zich totaal elders afspeelt, hooguit ben je je van de ander bewust in de periferie van je bewustzijn, en dan opeens sta je er midden in,' mijmer ik tegen mijn ex-geliefde uit 1992 aan haar eikenhouten keukentafel. 'Ik ben in jouw leven aan het spioneren. Niet zo onopvallend inderdaad, maar toch.'
Ze knikt. 'De volgende keer kom ik bij jou spioneren.'
'You're more than welcome.'
Wat beweegt een Nederlandse om aan de rand van Europa te wonen, in een onooglijk dorpje aan de kust?
De natuur, inderdaad, de natuur is hier overweldigend. Hier komt eerst de natuur, en dan pas komen de mensen. Maar als je binnen aan de keukentafel van een huis zit, kun je die natuur makkelijk wegdenken. Maakt het dan nog wat uit waar je bent, gegeven de huidige staat, om met Chriet Titulaer te spreken, der micro-elektronica? Ik denk het. Met andere woorden: waar je woont is dus toch wel een soort van keuze, met name als het niet in de buurt is van waar je bent opgegroeid, waar je hebt gestudeerd, etcetera.
Mijn ex-geliefde is haar toenmalige geliefde gevolgd, maar die leeft niet meer. Toen heeft ze een nieuwe geliefde gevonden en heeft een huis in zijn buurt gekocht.
Opvallend hoe weinig mensen in het rijke deel van de wereld gebruik maken van de vrijheid van vestiging. Logisch, aan de ene kant; als je rijk bent ga je niet vrijwillig naar een armer deel verhuizen, een deel waar dingen mogelijk slechter zijn geregeld, waar je kinderen mogelijk een lagere levensverwachting hebben, en jij ook, trouwens.
Maar dan nog valt er in Europa best wat te schuiven met woonplaatsen, maar bijna niemand die ik ken doet het. Daarom blijft volgens mij de EU een wassen neus. Of laat ik het zo zeggen: EU maakt internationale handel een stuk makkelijker en dat is fijn voor de mensen die internationale handel drijven, en het is fijn dat je tegenwoordig overal tegen normale tarieven met je telefoon kunt spelen, maar wij zijn geen Europeaan, zolang we niet vrijelijk door Europa heen verhuizen, anders dan voor vakantie, tijdelijk voor werk of studie. Misschien moeten we dan ook maar stoppen de schijn op te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn