Deel 1: LijkAangekomen bij de villa in de heuvels aan de Côte d'Azur vind ik in het halve maanvormige zwembad een ronddrijvend lijk. Ik vis het uit het water en leg het op het gras te drogen. De zwembadpomp wordt aangezet; ik ga met een schepnet door het water om andere ongerechtigheden te verwijderen. Als ik daarmee klaar ben, vraag ik me af of dit het moment is om te baden. Zeker, er is niets meer te zien, maar dat zegt niets. De grootste vuiligheid in het leven is onzichtbaar. Hoelang heeft dat lijk in het zwembad rondgedreven? Heeft het water het rottingsproces vertraagd, of juist versneld? Wanneer ik, al zwemmende, een hap water binnenkrijg, wat toch niet ondenkbaar is, zal ik dan buikgriep krijgen, of een afschuwelijke, nu nog onbekende ziekte? Het zwemmen, een van de attracties van deze villa, wordt een dag uitgesteld, zodat de pomp zijn of haar werk kan doen. Op het gebied van ronddrijvende lijken geldt: better safe than sorry.

Een pittoresk poster van Roger Broders (1883-1953).

4 opmerkingen:

 1. Vergeet je niet de nabestaanden in te lichten? Het telefoonnummer van de nabestaanden staat meestal in de mobiele telefoon van het lijk onder ICE. Indien de telefoon lang in het water heeft gelegen moet je even de SIM kaart in je eigen toestel prikken.
  Dat zijn eigenlijk de belangrijkste dingen wel, dat van die ziekte in het water lijkt me niet relevant als er genoeg chloor in het water zit.
  Michiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Michiel, ik weet niet of het zin heeft om de nabestaanden in te lichten, per sms of anderszins, als de nabestaanden hem (of haar, dat kan ik niet zo goed zien) niet als vermist hebben opgegeven. Misschien is er meer aan de hand. Het onderzoek is nog gaande.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Recentelijk misschien Billy Wilder’s Sunset Boulevard gezien? (Vangt aan en eindigt met vermoorde man in zwembad.) Anders zou Freud lijk-drijven-vuil wel kunnen Traumdeuten. Dezelfde Wilder had weinig op met de professor. Uit 'Conversations with Billy Wilder' (Wilder is dan een 18-jarig reportertje dat F. gaat interviewen): ‘So I’m sitting there. I saw the couch. It was a very tiny little thing. With Turkish carpets, full of Turkish carpets, one on top of the other. And I was struck by how small that couch was. All his theories were based on the analysis of very short people. And I look up, and there comes Freud. A very tiny man.’

  Of dit een bijdrage is aan het onderzoek, betwijfel ik echter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb wel een bijdrage aan het onderzoek: als je wil weten of het een vrouwelijk lijk of een mannenlijk is kijk dan even of de nagels gelakt zijn, dat is meestal een indicatie. Succes.
  Michiel.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat jullie er zijn