Eerste oogstGoede bedoelingen plaveien de weg naar de hel; zeker, maar vaker 'gewoon' die naar de overtolligheid. Zo zit ik hier op mijn sociale cohesiebank voor de deur, met mijn wijntje en mijn krantje, naast een ACTION-tas met compost. Wat doet die tas daar? Die was er zonder de goede bedoelingen, en vooral ook de goede werken, van de Grote Vreugdebrenger, niet geweest. Want zij en niemand anders heeft ervoor gezorgd dat ons buurtje beschikt over een heus Wormenhotel (drie sterren, roomservice, reserveren aanbevolen), en ja, de wormen hebben thans hun eerste product afgeleverd. Ziet er prachtig uit, dat spul, een beetje zoals je kak eruit ziet als je zwaar bent wezen stappen en daarna ook nog midden in de nacht allerlei vette happen naar binnen hebt staan schoffelen, maar het is toch echt het biologisch residu van 'ons' groente en fruitafval. Géén gekookte aardappelen of pastaresten, laat staan vlees of vis, in het Wormenhotel deponeren, alstublieft! Laat staan plastic zakjes, biologisch afbreekbaar of niet! Ik voeg dit toe, want als onbezoldigd, en ook ongesolliciteerd, haast ik mij toe te voegen, hoteldetective heb ik het WH dikwijls van abusievelijk ingeworpen plastic moeten ontdoen (en van lekke voetballen en andere artikelen die vooralsnog niet door die arme wormen kunnen worden verteerd; dadertjes, ik weet u te vinden). Dat was nog niet zo eenvoudig: probeer eens uw arm tot de oksel in de kleine ingang van het WH te steken, niet ongelijk een veearts die een weerspannig kalfje haalt uit het geboortekanaal van een koe, om de troep eruit te vissen. Maar goed, gisteren was het dan zover: de eerste oogst. Die dus, heb ik begrepen, heel goed is voor de tuin. Wij hebben een tuin, dus dat treft. Anderen die ook een tuin hebben, of zouden moeten hebben, leden van de selecte wormenhotelgemeenschap, hebben zich evenwel nog niet gemeld voor de compost, maar de dag is nog jong, en die compost loopt (geloof ik) niet weg. Ik weet niet of dit mag van de Grote Vreugdebrenger, maar hierbij bied ik ook niet-leden van die gezellige wormenhotelgemeenschap kostenloos een portie compost aan. Zelf afhalen, graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat jullie er zijn