Flipperwetten

Nieuwe Vriend P. stelde voor om een 'fantastische kast' te gaan bespelen in een coffeeshop in de Pijp. Hij is een meesterflipperaar, en ik ben zijn ijverige leerling, maar nadat hij mij had uitgelegd hoe de kast werkte, misschien kwam het door de wietdampen, won ik het ene na het andere potje. Beginner's luck, no doubt; ik wist nauwelijks wat ik deed. Ik probeerde alleen maar de bal in het spel te houden. (Ik was onvoldoende op de hoogte van de Tweede Flipperwet, volgens dewelke het er niet om gaat hoe lang je de bal in het spel houdt, maar dat je hem de goede kant opstuurt.) Sympathiek was het, van deze kast, om na een pilot error (Eerste Flipperwet: Blijf Kalm Ter Voorkoming Van Pilot Errors), waarbij bijvoorbeeld de bal middendoor de flippers wegvloog, een extra bal te geven. Die extra ballen had ik nodig. Toen ik aan het eind van de avond de kast op tilt kreeg, overtrad ik hiermee de derde en laatste Flipperwet: 'Geef duwtjes om een weifelende bal de goede kant op te krijgen, maar doe dit met mate, en nooit te hard.' Allemaal levenswijsheden.