Help Viktor Frölke de zomer door


Since you're here... mag ik even? Contrair tot wat veel mensen denken kost schrijven geld. Sine qua non voor het construeren ener verhaal, lang of kort, is dat de constructor niet voortijdig komt te overlijden. Benodigdheden voor het niet voortijdig laten overlijden: onderdak en voedsel – ook geestelijk, maar niet overdreven. Zeker en vast, u en ik ook, leven in een land waar niet zomaar mensen doodvriezen op straat, ook niet in de zomer, Maar Dan Ben Je Er Nog Niet. Voor schrijven is ook vereist: vrijheid van afleiding. Mijn verzoek aan u is of u een klein beetje van deze afleiding voor mij wilt afkopen.
Frequent gestelde vragen.
1. U snoept al een tijdje prettig uit de staatsruif. Antwoord: dat is juist, maar de subsidies van het Interpunctiefonds zijn, hoe sympathiek ook, nogal ontoereikend. Probeer eens twee jaar te leven van 15 mille. Dat gaat je niet lukken, niet aan de Amsterdamse Rivièra in elk geval. Technisch – spiritueel ook trouwens – zit ik onder de armoedegrens.
2. De economie draait als een tierelier, kunt u niet schrijfseminars geven aan topadvocaten, topbankiers en andere topmensen? Die hebben er vast wel wat voor over om van u te leren hoe ze moeten schrijven om te worden gelezen. Antwoord: ik heb enige tijd geleden precies 1 keer voor bankiers zo'n workshopje mogen geven. Daarna werd het stil.
3. Viktor, zou je niet eens iets in het onderwijs proberen? Antwoord: bedankt voor de suggestie. Ik heb het geprobeerd en probeer het nog steeds, maar om nu te zeggen dat het onderwijs al mijn geldzorgen verpulvert gaat wat ver. Daarenboven: onderwijs zorgt voor nieuwe afleiding (soms leuke afleiding, daar niet van).
4. Je zou toch bij de pojisie? Dat zou ik ja. De pojisie dacht er anders over.
5. U had toch een moeder met een gat in haar hand waaronder u graag schuilde? Anders gezegd: waarom komt u bij ons arme lezertjes bedelen terwijl het net zo goed bij uw moedertje kan? Antwoord: die lieve moeder heb ik nog steeds, en ze is heus bereid hier en daar wat kleedjes recht te trekken zoals dat heet, maar Dan Ben Ik Er Nog Niet. Bovendien gelooft zij ook zeker, conform haar laat-katholieke grondbeginselen, in Loon Naar Arbeid, en Voor Niets Gaat de Zon Op en Als het Kalf Verdronken is Dempt men de Put. Enfin.
6.Als iedereen uw bedelvraag negeert, betekent dat dan dat we op dit blog nooit meer iets nieuws te lezen krijgen? Antwoord: zo heet wordt de soep niet gegeten, ik vind schrijven ook Gewoon Leuk. Maar als u wat doneert ga ik het leuker vinden.
7. Waarom zou ik? Antwoord: het is zaliger te geven dan te ontvangen (Handelingen 20).
8. Is vijftig cent genoeg? Antwoord: misschien niet. Laat mij adstrueren. Het feuilleton, 'Becky', of 'Brilliant destruction', daar ben ik nog niet over uit, dat 48 afleveringen telde, beslaat 15000 woorden. Voor een digitale novelle van zestig pagina's zou u in een winkel €2,50 of daaromtrent moeten neerleggen.
9. En als ik nu al jarenlang hier op uw spotje rondhang en nog nooit iets heb betaald? Antwoord: ...
10. Wat is uw rekeningnummer. Antwoord: NL88ABNA0545272254. Contrair tot wat veel mensen denken worden schrijvers graag beloond in harde valuta.

4 opmerkingen:

  1. TUSSENSTAND
    Tot dusver mocht de fondsenwervingsactie Help Viktor Frölke de zomer door twee uiterst genereuze donaties ontvangen van twee uiterst genereuze lezers. U wordt bedankt. Uw naam zal worden geheiligd.
    Het is nu verleidelijk om de draad weer op te pakken, maar ik geef ook nog graag anderen de kans hun generositeit tentoon te spreiden.
    Als The Guardian wereldwijd 1 miljoen donateurs heeft (hoeveel die samen opleveren houdt de krant wijselijk voor zich), dan moet ik er toch tenminste drie (3) kunnen vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem12:44 p.m.

    Bovenstaande is Uw Hoop, schrijver!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had liever wat centjes gehad, direct op voornoemde bankrekening, maar inderdaad, dit is ook een business model.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eindstand campagne Help Viktor Frölke de zomer door. Een enkele belangrijke uitzondering daargelaten, is des lezers gulheid mij niet meegevallen. Ik weet, het kost moeite om die €2,50, €5 of €20 over te maken, dus misschien is het allemaal een kwestie van luiheid. Ik hoop het. Overigens zult u eraan moeten wennen dat ik u vaker de centenbak onder de neus zal schuiven. Bedelen heeft de toekomst. Het is bedelen of je ziel verkopen. Een tussenweg is er niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat jullie er zijn