Deel 15: Enfant terrible'Now tell me good man, what exactly are you doing here?' zegt de beringbaarde kale met een zwaar Duits accent als we, ik onder Eternité's pistoolbedreiging, aan tafel zijn gaan zitten. Van de rode vloeistof die over hun kets is uitgegoten is niets meer te zien, niet in hun gezichtbeharing, zelfs niet op het revers van hun rokkostuum. De vier frotteurs ogen onberispelijk. Die met de snor draait aan een van zijn snorpunten, wat ik ook zou doen als ik een snor zou hebben, maar ik heb geen snor. 'I could ask you the same question,' zeg ik, in evenmin accentloos Engels. 'After all, I live here.' Mijn riposte schijnt bijzonder weinig indruk te maken. 'Nobody lives here,' werpt de ringbaard tegen. 'Or, should I say: anyone could live here, har-har.' Hij kijkt zijn mededisgenoten een voor een aan om bijval te oogsten. 'Tell us your name.' 'His name,' valt Eternité in voordat ik zelf kan antwoorden, in het zwaarste maar ook charmantste accent tot dusver, 'is Tristan Oleander. He is a client of mine. But he wasn't supposed to be here. He was supposed to be at QG. Mr. Oleander is being an enfant terrible.' Jammer dat Eternité ophoudt met praten, naar haar Engels zou ik eindeloos kunnen luisteren, met of zonder Bernardelli in mijn nek. 'If Mr. Oleander is being an enfant terrible, then he should be punished as such, isn't that fair to say?' Opnieuw kijkt de ringbaard de tafel rond om te zien of hij het bij het rechte eind heeft of niet. Niemand maakt bezwaar, de besnorde kale draait nu van pure opwinding aan beide snorpunten tegelijk, en knikt langzaam, alsof hij daadwerkelijk over het voorstel heeft nagedacht. 'Mr. Guchigästli,' zegt de ringbaard tegen de kale met de bakkebaarden, 'would you be so kind to play some music for the occasion?'

Steinway uit een advertentie in Harper's Weekly, Aug. 23, 1862.

16 opmerkingen:

 1. Hé, jij leest toch de Volkskrant niet? En dan toch zeker niet die van gisteren?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. (fontwisseling bevalt minder. maar ja, welke wisseling bevalt meer.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Walter, ik lees de Volkskrant niet. En heb dus ook geen toegang tot hun website. Staat er wat in?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Walt, moet ik terug naar Trebuchet? Ik heb maar keus uit 5 fonts. Armoe troef.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de kleurtjes, wat vinden we van de kleurtjes. Je moet tegenwoordig ook werkelijk a l l e s zelf doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @har har:
  Column Floortje Smit, De Volkskrant 8 oktober 2009
  Joho, joho
  ‘Har har’, deed iemand bij de anti-piraterij-boodschap die voor de film werd vertoond. In de zaal werd gelachen. Bij de tweede film gebeurde hetzelfde. En als een olievlek verspreidde de grap zich over het filmfestival in Toronto – soms klonk het ‘har har’ wel van zes verschillende plekken. Wat alleen maar meer lachers opleverde.

  ‘Har har’ – dat is het geluid dat een piraat maakt. Ik kan er niet achter komen waar het vandaan komt – maar het blijkt universeel herkenbaar. Ergens moet het in het collectieve geheugen zijn geslopen.

  ‘Har har’, of de Nederlandse versie joho, doet meteen denken aan dronken zeemannen en vaten vol rum. Ach ja, leuk volk is het, piraten. Stoere vrijbuiters, die weten wat feesten is. Die grappen maken en daarna bulderend lachen. Nooit hoor je ze over dat been dat ze zijn kwijtgeraakt. Boefjes met een gouden hart en eergevoel.

  etc. etc. (om nou een hele column hier te citeren)

  @fontwisseling: ik ben ouderwets, bij elke restyling (Volkskrant!) ril ik. Maar 't went ook altijd weer, da's waar. Maar geef mij dus maar je allereerste vormgeving, incl. 'Stukjes' en ook Trebuchet. Inhoudelijke afwisseling ben ik dan wel weer erg voor. Zoals opeens een feuilletonnetje (of dreigt het een feuilleton te worden?) tussendoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind joho wel een heel zwakke vertaling van har har. Dat moet beter kunnen. Daar ga ik op broeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem10:52 p.m.

  Ik vind het spannend, en wAt zou er voormartelmuziek worden gespeeld? Was het maAr weer
  maandag...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch een kleine kanttekening: moet er niet een kleine concessie worden gedaan aan de Dutchbloggies-verkiezingen, aan de nieuwe lezers die dat met zich mee kan brengen, die kennis zouden moeten kunnen maken met de ongebreidelde veelzijdigheid van dit blog, dat toch zo veel meer herbergt dan dit mini-feuilleton? Of is het juist de bedoeling van onze blogauteur dat dit vervolgverhaal het weblog (dat voorheen Stukjes heette) overwoekert zodat stukjes langzamerhand tot... roman in progress aaneengesmeed worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waljango,
  vraag niet teveel naar de bedoelingen van deze blogger. Of ze zijn er niet, of hij hult zich in stilzwijgen. Of iets anders, maar daar krijgen wij slechts schimmige antwoorden over.
  Voor wat betreft de nieuwe vormgeving: leuk, het moet ff wenne, maar die blauwe kleur voor de links herinnert mij eraan dat ik een leesbril moet. Erg confronterend dus, maar dat zal wel de bedoeling zijn, of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Stilzwijgen, schimmigheid, spanning: ik lust er wel pap van. En onze blogger ook blijkbaar. Die lust evenwel eveneens pap van een bloggie-award, dus ik ben benieuwd of hij mijn suggestie van een tijdelijke onderbreking van zijn blaadjesblog (= weblogfeuilleton) opvolgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @alle VF-fans: vanaf vandaag kunnen, NEE MOETEN jullie op dit weblog stemmen om die Dutchbloggie-award in de wacht te slepen voor onze onbezoldigde auteur die ons elke werkdag weer weet te verrassen, in spanning te houden, te amuseren, op te naaien.
  Ga naar www.dutchbloggies.nl/2009, schrijf je in en stem op frolke.blogspot.com!

  @Viktor: misschien dat je bovenstaande even onder je volgende stukje/blaadje kunt plakken voor een optimale respons.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem1:52 p.m.

  He,waar blijft het nieuwe stukje? Schiet eens
  op, je hebt toch niet iets beters te doen, hoop
  ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Walt, dank voor je onvermoeibare inspanningen om mij te nomineren voor de Nobelprijs in de blogkunde. Als ik iets win, ben jij daarvoor verantwoordelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Vikt, je kunt ook zelf, behalve bloggen natuurlijk, nog iets doen om stemmen binnen te slepen: je blog verontreinigen met een heuse Dutchbloggiesbanner.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben tot veel bereid, maar niet tot verontreiniging. Er zijn grenzen.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat jullie er zijn