Deel 11: Een eenvoudig geval van une erreur d'identité.'Nog vragen?' Eternité steekt een Gauloise Blonde op. Ik heb geloof ik nog wel wat vragen, maar ik begrijp ook wel dat ik niet alles moet willen weten. Daar is nog nooit een mens beter van geworden. 'Ce cadavre. Wat deed dat in het zwembad van mijn villa?' 'Oh, dat? Dat was vermoedelijk een medewerker van France Telecom. We zoeken nog uit of 't een zelfmoord was, of dat deze medewerker van het dak is gewaaid tijdens de orage.' 'Juist ja. En wat was de toedracht van de aanslag op mijn leven? Bent u daarover al iets wijzer geworden?' Eternité rolt met haar ogen. 'De man die u heeft aangevallen en geprobeerd te verdrinken was uit op de eigenaar van de villa – uw puissant rijke cliënt uit Holland, non? De moordenaar wist niet dat u in zijn plaats kwam. Een eenvoudig geval van une erreur d'identité. Maar het zal hem niet nog eens overkomen, hè, hè.' Ik ben daar niet zo gerust over, in mijn ervaring zijn persoonsverwisselingen zelden eenvoudig, en bovendien, waarom moest hij mijn puissant rijke cliënt hebben, maar voor ik haar dit kan vragen stapt ze, glimlachend, met haar hartvormige computermuis, in haar Amazone en is ze verschwunden. Complètement disparue. Ik blijf achter met Solange. Deze heeft me weinig meer te bieden dan lauwe jasmijnthee. Ik hou het bij jasmijnthee. 's Middags ontsnap ik uit de villa waar ik word beschermd, of gevangen gehouden, het is maar hoe je het bekijkt, in een poging de villa te bereiken waar ik van plan was mezelf gevangen te houden, of mijn sabbatical te vieren. Die villa moet op een steenworp afstand liggen, in dezelfde gated community, maar als de avond valt stel ik met bezweet borstbeen vast dat ik ben verdwaald in het doolhof van steile, doodlopende weggetjes.

Kretenzisch doolhof via labyrinthos.net

8 opmerkingen:

 1. "in mijn ervaring zijn persoonsverwisselingen zelden eenvoudig"
  Hm, Tristan Oleander is al niet de minst obscure naam maar met deze opmerking laadt-ie wel erg een verdenking van fake op zich...
  Ik vrees dat er meer lijken gaan vallen. Of lichaamsdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En Solange lijkt met de schrik vrij te komen. Ik vrees dat ik met mijn suggesties steeds het tegenovergestelde bereik. Zo is ook Eternite nog niet verkend door onze hoofdpersoon. Ik suggereer nu niets meer, dan kan alles nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Michiel: definieer een verkenning.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Michiel: Wanhoop niet, Michiel, onze auteur/manipulator vertelt zijn verhaal verhuld in verborgen boodschappen. Zo heeft hij Ik en Eeuwigheid elkander al wel degelijk laten ‘verkennen’ middels de suggestieve sky ride.
  En mijn freudiaanse influisteringen lijkt hij te negeren, maar hij voert wel een Solange op onmiskenbaar verwijzend naar de toonaangevende wetenschapper mw. dr. Solange Leibovici, Universitair docent Literatuurwetenschap. Op de website van haar universiteit staat te lezen:
  Psychoanalytische theorieën over cultuur en literatuur (Freud, Lacan, Brooks, Felman, Zizek enz.)
  Geschiedenis van de psychoanalyse
  Trauma en creativiteit
  Literatuur, geschiedenis en politiek, met name van het Interbellum
  Analyse van literaire, filosofische en politieke teksten
  Biografie en autobiografie
  Ideeëngeschiedenis en literatuur van 19e- en 20e-eeuws Frankrijk
  Hedendaagse Amerikaanse literatuur
  Onderzoek
  Coördinator onderzoeksgroep “Psychische stoornissen en creativiteit” bij het Instituut voor Cultuur en Geschiedenis. Onderzoek naar het ontstaan van creativiteit in kunst en literatuur met behulp van psychoanalytische theorieën. Analyse van literaire, autobiografische en filosofische teksten over dit onderwerp.

  Should I say more, ghèghèghè?

  @Viktor: oef, stalker via de achterdeur. Weer wat anders dan een Strijdkreetvoet tussen de voordeur. In beide gevallen laten kloppen, zou ik zeggen. Maar ben met je eens dat ook gekkenwerk z'n fascinaties kent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waljango: interessant, die Solange, maar mijn Solange heeft niet gestudeerd, laat staan dat ze Literatuurwetenschapkunstpsychiatrie-enzovoort doceert. Wat dat cyberstalken betreft: dat kan behoorlijk uit de hand lopen. Je moet ze te vriend houden, denk ik, die stalkers, dan kun je ze er nog wel bij hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dan zou ik zeggen, beste Viktor, gooi je lezers eens een (tussen-)been toe als je ze te vriend wilt houden...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Viktor: De Van Dale helpt je, was dat nou zo moeilijk?
  U hebt gezocht op het woord: verkennen.
  RESULTAAT
   ver·ken·nen -kende, h -kend de gesteldheid opnemen: het terrein ~

  Oftewel: is Eternite gesteld en zo ja waarop?

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat jullie er zijn