Alles is seks niets een aberratie1 opmerking:

  1. Bart: "Zo mooi hoe je de gedichten op een ouderwets getypt vel papier weergeeft (ook al is het een app neem ik aan). Nostalgische schoonheid.

    Tja, boeiend thema idd. Nu vrije en vrij verkrijgbare n overvloedige sex, eerst in het westen, en nu exponentieel geaccelereerd en vervolmaakt middels het web, voor iedereen een omnipresent feit is, heeft ons dit ook gebracht tot het punt waar alles vernietigd is. De betekenis, waarde en schoonheid van sex lijken omgekeerd evenredig gecorreleerd te zijn aan de schaarste, zelfcontrole en instandhouding der taboes. Als alle taboes opengemaakt en vervuld zijn is de taboe vernietigd. Het vrijmaken van de taboe is een contradictio in terminis, want heft haar op. Terwijl het juist de taboe is die verlangen haar uniciteit en intensiteit geeft. De vraag is ook of sex bij de liefde of bij verlangen hoort, of dat zij de brug is tussen die twee, en of die brug wel bestaat. Sex zonder liefde is in essentie betekenisloos, want immers zuiver dierlijk en mechanisch, maar de paradox is ook dat sex met een geliefde vaak juist gecompliceerd en onbevredigend wordt. Omdat sex als zuivere verlangenbevrediging voor een lustobject en niet voor een geliefde is. En omdat de geliefde geen lustobject wil zijn en de geliefde doorgaans ook niet als lustobject ervaren wordt. Liefde heeft waarschijnlijk niets met sex te maken, immers met onze ouders of kinderen, broers of zussen hebben we (normaliter, de wereld zit er vol van natuurlijk) geen sex. Mogelijk is sex alleen voor de voortplanting bedoeld en heeft alleen de door verlangen geblindeerde mens de projectie gemaakt dat sex met liefde te maken zou hebben. Maar de paradox is ook dat wat msch de grootste liefde is, die van een ouder voor zijn kind, dan wel uit die 'van liefde ontheven' daad ontstaat, en hier kruisen voortplanting en liefde elkaar. In wezen lijdt alle sex tot pijn. Hoe meer we eraan toegeven hoe onbevredigender het wordt. Bij wetmatigheid moet sex, wil zij tot vervulling kunnen leiden, in schaarste gewikkeld zijn. Inderdaad lijkt de vrije overvloedige proliferatie van het sexuele op gespannen voet te staan met beschaving. Fetishes kunnen tot intense ervaringen leiden, maar zijn ook altijd vergankelijk en verliezen altijd hun functie, en het willen ondergaan van andere identiteiten in sex is waarschijnlijk het verlangen tot herbeleving van eerdere (sexuele of non-sexuele) ervaringen, of compensatie of correctie daarvan. Het mooiste blijft misschien de kalverliefde, van toen je 15-16 was, en die vaak ook seksloos is. Niets overtreft die tederheid, intensiteit en bevrijding. Wat een desillusie dat met die jeugdliefde, die zich presenteert als een aanvang van iets dat lang aanwezig blijft, het mooiste ook alweer meteen voorbij is. Als in een film waarin met de openingsscène het beste is geweest en vanaf dan alles minder wordt. Misschien verlangen we altijd terug naar die eerste jeugdliefde (die overigens ook veel later kan komen).

    Aberratie is ziekelijke afwijking van de geest. Ik denk dat het waar is dat dat is wat sex is, ook al willen we dat niet erkennen. Sex zet ons oog in oog in de spiegel met onze dierlijke aard. Maar leven kan niet alleen eten, drinken, sex en slapen zijn. Als dat zo is resteert alleen de suïcide."

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat jullie er zijn