3. – no escape.


'Mag ik me even terugtrekken?' vraagt Groeninx van Zoelen aan de vierkante vrouw. 'Ik heb een lange nachtelijke reis achter de rug, ik heb het een en ander voor de boeg, zoals u zult begrijpen, dus ik zou graag even gaan liggen als u het niet erg vindt.' De vrouw knikt, met haar vierkante oogleden; althans zo interpreteert Groeninx van Zoelen haar minieme gelaatsuitdrukking. Nochtans maakt ze geen enkele aanstalten hem zijn kamer te laten zien. Daar zijn ook geen afspraken over gemaakt. Hij gaat er gemakshalve van uit dat hij zich een ruimte van het huis tijdelijk toe mag eigenen. Als de vierkante vrouw in een bijvertrek verdwijnt, staat Groeninx van Zoelen op, rekt zich uit, en loopt richting de gang, waar hij een stenen trap aantreft. Langzaam sjokt hij de treden op. Alle muren van het huis, dus ook die in de gang, worden in beslag genomen door tot de rand gevulde boekenplanken. Een bont behang. Twee van de vier deuren op de eerste verdieping staan open. Achter de ene open deur een rommelige studeerkamer met een vooroorlogse computer. Achter de andere een slaapkamer met onopgemaakt bed, met opnieuw muren vol boeken. Groeninx van Zoelen trekt een boek uit de muur en leest: 'Always the eyes watching you, asleep or awake, working or eating, indoors or out of doors, in bath or in bed – no escape. Nothing was your own except the few cubic centimeters inside your skull.'

4 opmerkingen:

 1. In George Orwell's 1984 lees je: "Always the eyes watching you and the voice enveloping you. Asleep or awake, working or eating, indoors or out of doors, in the bath or in bed - no escape. Nothing was your own except the few cubic centimetres inside your skull."

  De altijd aanwezige stem van de Grote Broer is blijkbaar verdwenen uit het boek dat Groeninx van Zoelen uit de muur trekt (schitterend beeld!). En: de vrouw heeft nog altijd niets gezegd. Is zij eveneens haar stem kwijt?

  Mon dieu, qu'est-ce que c'est que ça?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. W, je doet je huiswerk te goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij een whodunnit-feuilleton (er van uitgaande dat er sprake gaat zijn van een dader in dit feuilleton) hoort huiswerk maken.
  Ben benieuwd of het vervolg uit gaat wijzen hoe ik dit te goed heb gedaan; zou voor mij een primeur zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een dader is zo aangewezen. De vraag is wat hij doet, en waarom.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat jullie er zijn