Eenendertigste werkdag

Fichier:Jorj Morin Peinture Justice du Roi.jpg
Jorj Morin: Justice du roi

Om te vieren dat de oud-bibliothecaresse, ondanks haar brandgevaar, in haar Jordanese heiligdom mag blijven, – dit heeft de rechter bepaald, mits zij 24 uur per dag zorg ontvangt; nooit meer alleen dus – kocht ik een La Trappe Triple voor haar en mijzelve, en inderdaad, nadat ze me, met enige hulp had herkend, leek ze plezier te beleven aan het biertje op de vrijdagmiddag, hoewel de aanleiding van een en ander haar volgens mij ontging.
'Mooi toch, dat je mag blijven?'
'...'
'Ben je niet blij?'
'Jawel.'
'Proost dan.'
'...'
Ze keek me weer met die wijdopen ogen aan, zonder enige uitdrukking, nee, dat zeg ik verkeerd, wel met een uitdrukking, een lodderige uitdrukking, een wat moet je van me-uitdrukking, een sceptische, wat doe je hier uitdrukking. Ook wel te begrijpen. Dat valt maar binnen wanneer het wil, en verwacht van alles.
Het was drieëntwintig graden of daaromtrent in het appartement.
In de zorgmap las ik over de 'invasie', dat wil zeggen, de troep mensen die de oud-bibliothecaresse in haar heiligdom moest dulden voor de rechtszitting ter plaatse over de Eventuele Gedwongen Uithuisplaatsing. De rechter, uiteraard, de griffier, de advocaat (pro deo), maar dus ook nog de huisarts, de dienstdoende psychiater,  haar mentor (mijn vriendin, die mij alweer dertig werkdagen geleden naar de oud-bibliothecaresse verwees), het dienstdoende lid van het zorgteam, de broer van de O.B. (die zich kortgeleden heeft gemeld), alsmede diens vriendin, en, om de boel compleet te maken, drie polities, die uit ruimtegebrek in de slaapkamer werden gestationeerd.
Polities? Geen overbodige luxe, kennelijk. Dementerenden die iets te horen krijgen dat ze niet leuk vinden, willen nog wel eens om zich heen slaan. (Niet lang geleden was de O.B. ziedend toen ze de verkeerde thee kreeg.)
Maar de oud-bibliothecaresse kreeg niets te horen dat ze niet leuk vond, dus de polities waren voor de sier.
Alles blijft bij het oude. Voor zolang het duurt.

Vorige aflevering.

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doet denken aan de invasie die wacht als je aanwezig bent bij zelfdoding. Mijn broer zocht houvast in een lijstje van aanwezigen op de PD (Plaats Delict) dat hij bijhield:
  1)arts van de huisartspost velp
  4)Gemeentelijke lijkschouwer, Ggd arts, Forensische arts
  2)Twee agenten
  6)Recherche dr 2x
  3)HulpOfficier van justitie,
  5)Forensische technische opsporing 2x

  (Met enige schrik vrijgekomen, hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit riekt naar niet zo verborgen werkeloosheid.

  BeantwoordenVerwijderen