Dertigste werkdagDe broer van de oud-bibliothecaresse heeft zich gemeld – rijkelijk laat, mogen we stellen, maar goed, hij heeft zich gemeld. En hij heeft ook wat meegenomen: een stapeltje schriftjes van vroeger, die hij 'nog in de berging vond'. In de tachtig jaar oude, bruin uitgeslagen schriftjes heeft de oud-bibliothecaresse, die toen nog niet kon weten dat ze haar leven zou schenken aan het verheffen des volks middels boekverspreiding, afleveringen van Bruintje Beer geplakt. Ontroerend, vooral ook omdat ik haar meisjesnaam voor het eerst in verkleinvorm geschreven zie.
De timing van mijn bezoek had beter gekund, want ze is moe van een wandeling met een lid van het zorgteam, en valt na mijn begroeting meteen in een soort van slaap in haar stoel. Een soort van slaap, want ze opent af en toe haar ogen en kijkt me dan indringend aan. Dat doet ze wel vaker, zwijgend indringend aankijken.
Een tijdje geleden kreeg ze bezoek van een oud-collega, en die keek ze ook alsmaar indringend aan.
'Wat doe je,' had de oud-collega gevraagd, 'je weet toch hoe ik eruit zie?'
'Ik kijk naar je.'
Voorlezen uit Verhalen uit het gekkenhuis heeft weinig zin. 'Alles wat moeilijk is, daar sta je alleen voor, en het ergste van alles is eenzaamheid,' schrijft Biesheuvel in het verhaal Angst.
Misschien kan ik beter voorlezen uit Bruintje Beer.
Er breken spannende tijden aan voor de oud-bibliothecaresse. De rechter komt binnenkort, en dan kan het in twee weken zijn gedaan.
De ironie, voorzover je daarvan spreken kunt, is dat de oud-bibliothecaresse niet lijkt te beseffen dat wanneer ze meewerkt aan de verhuizing, ze op een veel betere plek terecht zou komen, dan wanneer ze niet meewerkt. Het is, met andere woorden, in haar eigen belang om mee te werken, maar dat zeiden ze tegen Josef K. ook.

Vorige aflevering.

4 opmerkingen:

 1. Een veel betere plek, zou het waar zijn?
  Dan heb ik een te rooskleurig beeld gekregen door deze werkdagbeschrijvingen (kan aan jou of mij liggen). Of gaat de verhuizing richting paradijs? Ten slotte hoef je daar tegenwoordig niet eens meer met een volmondig 'ja' mee in te stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beter ten opzichte van de plek waar ze terecht komt als ze
  n i e t meewerkt. Maar je hebt gelijk, oost west thuis best. Dat is leeftijd onafhankelijk. Maar als je wat zorg kunt gebruiken, zoals de oud-B, dan is het misschien toch weer handiger om bij die zorg in de buurt te zijn. Ik heb weinig verstand van dit soort dingen. Jij wel, geloof ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als de tijd daar is, zal ik je er het een en ander over vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen